SDC klar med værktøj til bankernes CSRD-udfordring
Banker bliver også ramt af nye komplekse ESG-rapporteringskrav fra EU. SDC tilbyder nu et fællesnordisk værktøj til CSRD-rapportering til sine partnerbanker. Dette gør det muligt for bankerne at nå i mål med implementeringen af det nye EU-bæredygtighedsdirektiv, som for nogle banker allerede gælder for 2024-data. De første syv banker har allerede sagt ja til at være med i projektet.
SDC er klar med en hjælpende hånd til de banker i partnerkredsen, der bakser med det nye CSRD-direktiv fra EU med krav om rapportering på utallige datapunkter. SDC har indgået aftale om et fælles tværnordisk værktøj, som vil hjælpe bankerne til rapporteringen og mindske administrationen lokalt i bankerne.
”Adskillige af vores tilknyttede pengeinstitutter har efterspurgt en fælles løsning på tværs af SDC-samarbejdet. I den forbindelse har de bedt os om at hjælpe med at finde en løsning. Den opgave har vi naturligvis straks taget på os. Vi har arbejdet intenst sammen med vores tilknyttede pengeinstitutter for netop at finde ud af, hvilke behov, de har, og hvad de ønsker værktøjet skal kunne hjælpe med og har samtidig afsøgt markedet for leverandører, der har kunnet imødekomme de krav. Resultat er, at SDC nu kan tilbyde en tredjepartsløsning for vores nordiske banker, der letter den administrative byrde ved CSRD-rapporteringen markant,” siger Niklas Høj, områdedirektør i SDC med ansvar for kernebanksystemet og applikationer.
Det nye Corporate Sustainability Reporting Direktiv (CSRD) fra EU med 1147 målepunkter for bæredygtighed stiller krav til virksomheder om at skulle rapportere på deres bæredygtighedsindsats på lige fod med den finansielle rapportering. En kæmpe opgave for mange virksomheder, ikke mindst de banker der er store nok til at skulle rapportere. CSRD stiller nye krav til bl.a. at udarbejde en dobbeltvæsentligheds-analyse samt at rapportere på utallige datapunkter og sikre dokumentation, hvilket skaber udfordringer i både tid og penge for pengeinstitutterne.
SDC har netop som mål at finde fælles nordiske løsninger, hjælpe medlemsbankerne og løfte opgaver i fællesskab. Og det er også et af formålene med arbejdet med at finde et værktøj, der kan hjælpe med CSRD-rapporteringen. Et værktøj, der forudses at mindske administrationen hos bankerne og gøre det muligt at rapportere på det nye direktiv uden at blive belastet mere end højst nødvendigt.
Syv banker – og SDC selv – er med i projektet
Den nye løsning, der tilbydes i SDC-regi, er via en ekstern leverandør, Greenomy, og faciliterer håndtering af data samt strukturerede arbejdsmetoder til CSRD-rapportering baseret på standardiserede datapunkter. En løsning, der gør det muligt for SDC’s partnerbanker effektivt at navigere og overholde EU's CSRD-regler. Greenomy er eksperter på området og er ’venner’ af netværket EFRAG, European Financial Reporting Advisory Group. Og Head of Global Accounts i Greenomy Kiriil Radchenkov er glad for det nye samarbejde.
“Vores samarbejde med SDC er et vidnesbyrd om vores fælles vision om at lette og sikre en problemfri overholdelse af CSRD-direktivet og sikre, at bankerne effektivt kan administrere deres EGS-data og samtidig bidrage til en mere bæredygtig fremtid,” siger Kiriil Radchenkov.
Seks banker i Danmark har allerede vist interesse for at gå videre med løsningen, og da værktøjet kan bruges på tværs af Norden, har alle pengeinstitutterne i SDC-samarbejdet i både Norge, Sverige og Færøerne også mulighed for at tilslutte sig, når og hvis de bliver omfattet af de nye regler. Dette betyder, også at en svensk bank har meldt sig med interesse.
Fra 2025 er det primært de store og mellemstore banker, der er omfattet, men de kommende år bliver stadig flere af de mindre banker også omfattet af kravene fra EU. SDC selv skal rapportere efter CSRD-direktivet senest i 2025 og går sammen med medlemsbankerne og har sagt ja til den fælles rapporteringsløsning.
Nyheder
SDC når milepæl: Trækker stikket til gammel net- og mobilbank
Nu lægges al fokus og energi i den fremtidssikrede løsning.
SDC klar med værktøj til bankernes CSRD-udfordring
De første syv banker har allerede sagt ja til at være med i projektet.